Hbo-opleiding Hoger Hotelonderwijs

De studie Hoger Hotelonderwijs (voorheen: Hogere Hotelschool) is een brede en internationaal georiënteerde managementopleiding.  Op het MBO gaat het veel over de uitvoerende taken in de bediening. Op het HBO juist meer op de taken van een manager. Denk aan het aansturen van personeel, het organiseren van een evenement en het meedenken over marketing en sales.

 

Wat kun je ermee worden?

 

Niet alleen in hotels werken mensen die bezig zijn met dienstverlening in gastvrijheid. Met een opleiding Hoger Hotelonderwijs kun je dan ook terecht bij congrescentra, toeristische bedrijven, restaurants en cateringbedrijven. Ook hotelorganisaties hebben tegenwoordig een zogenaamd back office dat ervoor zorgt dat het bedrijf blijft draaien. Hier zijn allerlei functies te vervullen, zoals:

  • marketing manager, de functie eisen hiervan zullen zijn dat je creatief moet zijn, je bent commercieel en klantgericht, je hebt een analytisch vermogen, je bent besluitvaardig en competitief en je kunt goed presenteren. Je verdient 3.400 tot 6.000 euro (bruto maandsalaris, 40-urige werkweek) + bonus en een deel van de winst van het bedrijf.
  • pr-medewerker, de functie eisen hiervan zullen zijn dat je inlevend vermogen, creativiteit, commercieel gevoel en assertiviteit hebt. Ook ben je stressbestemdigd. Het gemiddelde salaris is 3334 euro als je er al ongeveer 7 jaar gewerkt hebt.
  • personeelsadviseur, de functie eisen hiervan zullen zijn dat je je bewust moet zijn van je eigen organisatie en goed om kunnen gaan met diversiteit. Je moet kunnen adviseren en analytisch denken. Het gemiddelde salaris is 3220 euro als je er al ongeveer 6 jaar gewerkt hebt.

 

Wat is je kans op een baan?

 

Hoger Hotelonderwijs is een brede opleiding en de studenten staan bekend dat ze hardwerken en sociaal zijn. Daarom heb je als afgestudeerde een goede kans op een baan. Dat hoeft niet eens per se in een hotel te zijn. Je hebt veel kennis en hebt veel te bieden omdat je veel hebt geleerd hebt over human resource management, marketing en sales. Ook heb je een goede dienstverlenende en klantgerichte houding ontwikkeld, wat veel werkgevers aanspreekt.

 

Wat is het carrièreperspectief?

 

In de hotelbranche kun je ver doorgroeien. De meeste hotels horen tegenwoordig namelijk bij grote internationale concerns waar er goede gelegenheid is om hogerop te komen.

 

Wat zijn de belangrijkste bekwaam?

 

  • Professioneel omgaan met gasten: Natuurlijk leer je hoe je gasten bedient. Maar ook op een hoger niveau in de organisatie ben je bezig met klanten. Bijvoorbeeld de klachten oplossen van klanten en het uitvoeren van een tevredenheidsonderzoek.
  • Analyseren en doelen stellen: Je leert analyseren welke behoeften er bij je klanten bestaan en hoe je hier op kunt inspelen (marketing). Een voorbeeld van een project is het schrijven van een strategie- en communicatieplan voor een bedrijf. Ook voor jezelf leer je ontwikkelingsdoelen te stellen, bijvoorbeeld door middel van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP).
  • Een planning opzetten: Hierbij horen verschillende taken, zoals het inplannen van personeel en het inkopen van goederen.
  • Organiseren en coördineren: Dit lijkt op wat een evenementenmanager doet. Je organiseert bijvoorbeeld een evenement met een beperkt budget en middelen. Je gaat een locatie zoeken, misschien sponsoring regelen. Je koopt zelf catering in en nodigt gasten uit. Of je assisteert bij de organisatie van een congres.
  • Evalueren en aanpassen: Waar er gepland wordt, moet er ook beoordeeld worden of alles goed is verlopen en waar het nog beter kan. Denk aan het voeren van een functioneringsgesprek met personeel.
  • Managen van eigen professionele ontwikkeling: Je leert ook jezelf evalueren en bekijkt of je persoonlijke ontwikkeling volgens plan verloopt.
  • Een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het beroep. De toeristische sector en de hotelsector zijn altijd in beweging. Misschien heb jij wel goede ideeën om de sector te vernieuwen? Je moet die ideeën kunnen vertalen in beleidsvoorstellen.

 

Hoe lang duurt deze opleiding?

 

Je kunt deze opleiding in voltijd-, deeltijd- of duale vorm volgen. Dit verschilt overigens per hogeschool. Niet allemaal bieden ze een deeltijdopleiding aan. De voltijdopleiding duurt vier jaar. Studenten die al een mbo-vooropleiding horecaondernemer / -manager hebben gedaan, kunnen een verkort studietraject volgen (een of anderhalf jaar korter). Ook bij andere vooropleidingen die te maken hebben met de Hoger Hotelonderwijs/ Hogere Hotelschool zoals restaurateur en afdelingsmanager is een verkorte vorm vaak mogelijk. Informeer hiernaar bij de studieadviseurs van de hogescholen. De deeltijd- en duale vorm duren meestal een half tot anderhalf jaar langer dan de voltijdopleiding. Tenzij je andere bevoegdheden hebt kun je dat aangeven. Daarmee kun je de studie wel met anderhalf jaar bekorten.

 

Wat doe je tijdens de opleiding?

 

Dat Hoger Hotelonderwijs een managementopleiding is, werk je aan de lesonderwerpen:

 

  • Hospitality management
  • Toeristisch management
  • Evenementenmanagement

 

Ook leer je managementvaardigheden die je van pas komen in andere sectoren dan de horeca:

 

  • Financieel management
  • Personeelsmanagement
  • Strategisch management
  • Marketing management

 

Daarnaast is er, vooral in de eerste twee jaren, ook aandacht voor de meer horeca-inhoudelijke lesonderwerpen, zoals:

 

  • Food and Beverage (productkennis)
  • Catering (inkoop van en regels rond dergelijke diensten)
  • Vreemde talen

 

De meeste opleidingen Hoger Hotelonderwijs hebben twee stages van een half jaar, waarvan ten minste één stage in het buitenland. Voorbeelden van stageplaatsen zijn:

 

  • Receptionist bij een hotel
  • PR-medewerker bij een bungalowpark
  • Assistent-marketing manager bij een evenementenbureau.

 

 Welke toelatingseisen zijn er?

 

Je wordt tot de hbo-opleiding Hoger Hotelonderwijs toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.

 

Havo

Cultuur & Maatschappij met economie of management & organisatie

Economie & Maatschappij met een tweede moderne vreemde taal

Natuur & Gezondheid met een tweede moderne vreemde taal

Natuur & Techniek met een tweede moderne vreemde taal

 

Vwo

Cultuur & Maatschappij

Economie & Maatschappij met een tweede moderne vreemde taal

Natuur & Gezondheid met een tweede moderne vreemde taal

Natuur & Techniek met een tweede moderne vreemde taal

 

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende toelatingseisen stellen; laat je hierover goed informeren bij de hogeschool van jouw keuze.

 

Als je geen van de bovenstaande diploma’s en ben je dan 21 jaar of ouders, dan kan je ook nog een toelatingsonderzoek 21+ doen. Als je dat dan haalt,  kan je alsnog de opleiding doen.

 

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

 

Houd je van regelen en organiseren?

Heb je er plezier in om het een ander naar de zin te maken?

Ben je geïnteresseerd in marketing en sales? Met andere woorden, wil je leren nadenken over waar de klant behoefte aan heeft en hoe je dat het beste kan promoten en verkopen?

Wil je graag stage lopen in het buitenland?

Dan is deze opleiding waarschijnlijk iets voor jou. Bezoek eens een opleiding- en/of selectie dag van een van de hogescholen.

 

Wat is het profiel van de studenten?

 

Studenten Hoger Hotelonderwijs steken graag de handen uit de mouwen en doen dat graag te midden van collega’s en gasten. Veel studenten hebben op hun cv een lange lijst van baantjes in de detailhandel of horeca. Er zijn weinig beginnende studenten Hoger Hotelonderwijs die nog nooit ‘terras hebben gelopen’. En is dat niet het geval, dan stonden ze wel in de keuken van een restaurant of als verkoper in een kledingzaak. Bij het intakegesprek wordt hier ook naar gevraagd, maar het is niet verplicht.

Maak jouw eigen website met JouwWeb