Journalistiek

De hbo-opleiding  leidt op tot allround journalist bij dagbladen, tijdschriften, radio en televisie en digitale journalistieke media. Met deze opleiding raak je thuis in de verschillende media en leer je omgaan met belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen en met informatiemanagement.

 

Wat kun je ermee worden?

 

Met een diploma als journalist kun je alle kanten op. Afhankelijk van je gekozen specialisatie kun je aan de slag als:

  • dagbladjournalist
  • persvoorlichter/woordvoerder
  • communicatiemanager 
  • radio- of televisieproducer
  • programmamaker voor radio of televisie
  • (hoofd)redacteur bij een vakblad of tijdschrift
  • zelfstandig vakjournalist of tekstschrijver
  • fotojournalist

 

Wat is je kans op een baan?

 

De ontwikkelingen in de media gaan snel. Zo is het voor sommige kranten en tijdschriften een moeilijke tijd omdat adverteerders en abonnees wegblijven. Daar staat tegenover dat er veel nieuwe initiatieven ontstaan: nieuwe televisieprogramma's en zenders, nieuwe websites en tijdschriften.

Het is verstandig om bij aanvang van de opleiding te bedenken welke sectoren (gedrukte media, televisie, radio, internet, overheid of bedrijfsleven) en welke banen je het meest aanspreken.

 

Wat is het carrièreperspectief?

 

Met de hbo-opleiding Journalistiek heb je een goede basis om je verder te ontwikkelen. Je kunt binnen redacties vaak doorgroeien. In veel gevallen kun je ook overstappen van het ene medium naar het andere. Wanneer je tijdens of voorafgaand aan je opleiding artikelen hebt gepubliceerd of op andere manieren werkervaring hebt opgedaan, vergroot dit je kansen op het vinden van een baan.

Redacties hebben, zowel bij gedrukte media als bij radio en televisie, als gevolg van afnemende reclame-inkomsten te maken met teruglopende budgetten. Dit bemoeilijkt het vinden van een vaste baan. Veel journalisten beginnen hun carrière als freelancer. Je bent dan journalist en ondernemer tegelijk.

 

 Wat zijn de belangrijkste bekwaam?

* Brede interesse en algemene ontwikkeling, je moet belangstelling hebben voor alles wat er om je heen gebeurt. De wereld is de inspiratiebron voor journalisten.Gevoel voor media en informatie, tijdens de opleiding - maar ook in je werk - moet je veel lezen, kijken en schrijven. 

*Je moet goed verbanden kunnen leggen.

*Taalvaardigheid, je kennis van zowel het Nederlands als het Engels moet dik in orde zijn. 

*Je moet bereid zijn risico's te nemen en onbekende wegen in te slaan, ook wanneer bijna iedereen denkt dat je op het verkeerde spoor zit. Ook als zelfstandig journalist moet je beschikken over doorzettingsvermogen. 

 

Hoe lang duurt deze opleiding?

Omdat voor het vak van journalistiek veel vaardigheden nodig zijn, is er in de verschillende opleidingen veel ruimte voor de praktijk. Je leert niet alleen over media, maar moet ook aan het werk met informatie (zoeken en bewerken) en daarnaast moet je veel praktijkopdrachten uitvoeren. Bij een deel van de opdrachten moet je serieus op pad: op zoek naar nieuws, interviews afnemen en locaties bezoeken. De opleiding bestaat uit meerdere fasen.

Eerste fase

De eerste fase, de propedeuse, duurt een jaar. In deze fase ligt het accent van de opleiding vooral op de basisprincipes van de journalistiek. Je maakt kennis met een aantal media (zoals tijdschriften, televisie, radio, kranten en internet). Je leert wat nieuws is en waarom, hoe je nieuwsberichten schrijft, je maakt je eerste interviews en gaat op pad als verslaggever. Kortom: je leert wat journalistiek nu eigenlijk is. Daarnaast vergroot je je algemene ontwikkeling door lessen te volgen in politiek, geschiedenis, recht en economie, kunst en cultuur en geografie. Ook leer je hoe je snel goede informatie opzoekt - bijvoorbeeld op het internet - en krijg je les in Engels. Je kennis over het nieuws wordt regelmatig getest door middel van toetsen. Je moet het nieuws dus goed bijhouden.

Tweede fase

Na de propedeuse is er naast gedegen kennis van de maatschappij ook veel aandacht voor praktische vaardigheden. Je leert alles over het zoeken naar en beoordelen van informatiebronnen. Tijdens het derde en vierde jaar krijg je de mogelijkheid om je interesses op inhoudelijk en op het mediumgebied te combineren. Je kunt een hoofdvak kiezen: radio, televisie, dagblad, tijdschrift, digitale media of redactionele vormgeving. Bij het vak 'tijdschrift' maak je met een groep studenten iedere maand een compleet tijdschrift: van artikelen schrijven tot eindredactie en vormgeving.

Daarnaast moet je een bijvak kiezen dat over een inhoudelijke journalistiek vakgebied gaat: bijvoorbeeld buitenland, interculturele communicatie, economie of politiek.

 

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de hbo-opleiding Hoger Hotelonderwijs toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.

 

Havo

Cultuur & Maatschappij met economie of management & organisatie

Economie & Maatschappij met een tweede moderne vreemde taal

Natuur & Gezondheid met een tweede moderne vreemde taal

Natuur & Techniek met een tweede moderne vreemde taal

 

Vwo

Cultuur & Maatschappij

Economie & Maatschappij met een tweede moderne vreemde taal

Natuur & Gezondheid met een tweede moderne vreemde taal

Natuur & Techniek met een tweede moderne vreemde taal

 

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende toelatingseisen stellen; laat je hierover goed informeren bij de hogeschool van jouw keuze.

 

Als je geen van de bovenstaande diploma’s en ben je dan 21 jaar of ouders, dan kan je ook nog een toelatingsonderzoek 21+ doen. Als je dat dan haalt,  kan je alsnog de opleiding doen.

 

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

 

Als vooropleidingseis geldt een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Buitenlandse studenten moeten de Nederlandse taal in woord en geschrift voldoende beheersen. Het NT-2 examen is voor de opleiding Journalistiek niet voldoende. De vooropleiding moet in ieder geval vergelijkbaar zijn met het Nederlandse havo-examen..